‘De moderne onderneming drijft steeds verder af van wat mensen waardevol vinden’

Het Financieele Dagblad besteedt aandacht aan de idealen van Jaap Winter, bestuurslid van de Goldschmeding Foundation. “Hij maakt zich druk over de ‘moderne slaven’ van Uber. Over besluiten waarbij enkel de pegels een rol spelen. Jaap Winter, adviseur van commissarissen, ex-De Brauw-advocaat en net afgezwaaid als bestuursvoorzitter van de VU”, is volgens de krant ‘on a mission’.

Jaap Winter.

“Het vraagstuk van de maatschappelijke rol van bedrijven houdt hem al enige jaren bezig. ‘Het verhaal van de moderne onderneming is steeds minder in balans’, zegt hij zelf. ‘Omdat die moderne onderneming steeds verder afdrijft van haar doel voor een samenleving en van wat wij als mensen waardevol vinden.’ Hij ziet de ‘worsteling van bestuurders die grote aandelenpakketten vragen en zich tegelijkertijd verzetten tegen het idee dat zij de huurlingen van aandeelhouders zijn. Van bestuurders die bescherming vragen tegen belagers terwijl zij een decennium eerder zelf op overnamepad waren”, schrijft het dagblad.

‘We vragen zelf om regels. Want die ontslaan ons van de plicht tot zelf nadenken en het nemen van verantwoordelijkheid.’

“Het lezen en denken culmineerde in oktober in een presentatie voor een van de elite-opleidingen voor bedrijfsmanagers: Insead in Fontainebleau. ‘Hoe maken we de onderneming weer menselijk?’ was de prikkelende titel waarmee hij er zijn hoogleraarschap corporate governance aftrapte. Het is een opmerkelijk geluid voor iemand die behoort tot de Nederlandse bestuurselite”, aldus het Financieele Dagblad.

Lees het interview met Jaap Winter via onderstaande link.