‘Deze jongeren doen in vier maanden wat ambtenaren niet lukt’

“In de Nationale Denktank kijken jongeren met een frisse blik naar problemen op de arbeidsmarkt waar beleidsmakers zich al jaren het hoofd over breken. Zij komen met concrete oplossingen”, schrijft Christiaan Pelgrim in NRC Handelsblad.

Slimme oplossingen bedenken voor de arbeidsmarkt. Die taak kregen de tweeëntwintig jongeren die dit jaar de Nationale Denktank vormden. Deze jongeren, allemaal bijna of onlangs afgestudeerd, kregen zo een taak waar ambtenaren, wethouders, brancheverenigingen en vakbondsbestuurders zich al jaren mee bezig houden. Het verschil: de denktank moest de oplossingen binnen vier maanden afleveren. En: de meeste deelnemers hadden zich nog niet eerder in dit onderwerp verdiept.

Deze maandag presenteert de denktank het eindrapport. Afgelopen week is het al in ontvangst genomen door onder anderen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad. De jongeren hebben tien oplossingen bedacht, waarmee ze vooral de positie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt willen verbeteren. (…)

Hoe kan het dat deze jonge mensen met ideeën komen die al die ambtenaren, wethouders en vakbondsbestuurders nog niet bedacht hadden? “Soms is er gewoon een frisse wind nodig”, zegt deelnemer Aida Kidane (25), pas afgestudeerd in de geneeskunde. “Ik kan me wel voorstellen dat je altijd op dezelfde manier naar een probleem kijkt als je in een bepaalde organisatie zit.” Vakbonden, werkgevers en ambtenaren van een minister hebben allemaal hun eigen belang, de denktank is onafhankelijk. “Dat konden ze allemaal wel waarderen, volgens mij”, zegt Kidane. “Dan kun je ook opener praten.” (…)

Praktisch en concreet

Eén van de belangrijkste conclusies die de denktank heeft getrokken: er wordt in Nederland te weinig gedaan om toekomstige werkloosheid te voorkomen. “Er is een grote groep werkenden van wie we nu al weten dat ze door de automatisering ander werk moeten gaan doen”, zegt Kidane. “Toch krijgen deze mensen vaak pas een van-werk-naar-werktraject op het moment dat die reorganisatie er is. Werkgevers gaan niet eerder met hen in gesprek over wat ze willen, kunnen en hoe ze daarbij geholpen kunnen worden.”

Ook het regeerakkoord van Rutte III blijft vaag over dit onderwerp, zegt denktankdeelnemer Sabrine van Rossum (24), masterstudent technische bestuurskunde. “Daarin staat iets over een persoonlijke leerrekening, maar ze doen er nog niks mee. Er staat: we gaan in overleg met sociale partners. Ja, daar hebben we toch niks aan? Op deze manier gaat er pas na de eerste massale ontslagrondes wat gebeuren.”

De meeste oplossingen die de denktank nu bedacht heeft, zijn praktisch en concreet. En voor bijna alle ideeën zijn al organisaties gevonden die geïnteresseerd zijn om ze in de praktijk te brengen. De officiële doelstelling is om maatschappelijke impact te hebben, zegt Aida Kidane. “Maar het mooiste zou zijn we de oplossingen echt kunnen laten landen.” (…)

Lees meer over de oplossingen in het NRC artikel en op de website van de Nationale DenkTank, of download hieronder het volledige eindrapport van de Nationale DenkTank 2017.