Banken dreigen onvoldoende werk te maken van herstel van vertrouwen

Banken en financiële instellingen dreigen stilletjes te vervallen in oude patronen en onvoldoende werk te maken van herstel van vertrouwen. Dat schrijven hoogleraren Govert Buijs en Johan Graafland in dagblad Trouw. Govert Buijs bekleedt de F.J.D. Goldschmeding leerstoel Economie in relatie tot Civil Society aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Johan Graafland is hoogleraar aan de Tilburg University.

Volgens de twee hoogleraren blijkt uit onderzoek dat zij hebben uitgevoerd dat het vertrouwen van Nederlanders in de financiële sector laag is. In het licht van de recente ophef over het beloningsbeleid van ING en ASR vinden zij het opvallend dat veel medewerkers in de financiële sector zelf verwachten dat zijzelf en hun collega’s minder betrouwbaar worden bij de (her)invoer van financiële prikkels.

“Betrouwbaarheid is natuurlijk in zichzelf al een belangrijke morele waarde. Daarnaast is het echter ook vanuit commercieel oogpunt van groot belang. Iedere organisatie heeft vertrouwen van het publiek nodig en wordt kwetsbaar als men dit beschaamt (denk recent aan berichten over seksfeestjes bij ontwikkelingsorganisaties)”, aldus de twee hoogleraren.